Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

The Fugitive


Είδος:  Δράσης
Διάρκεια: 130’
Χρονολογία:  1993






  • Συντελεστές:


Director: Andrew Davis
Writers: Jeb Stuart (screenplay), David Twohy (screenplay)
Stars: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward |


  • Πλοκή:


Ο Δρ Ρίτσαρντ Κιμπλ, διακεκριμένος χειρούργος του Σικάγο, δεν έχει παράπονα απ` τη ζωή: κατέχει μια εξέχουσα θέση στην ιατρική κοινότητα, ένα υπέροχο σπίτι στο πιο ακριβό προάστιο και μια πανέμορφη σύζυγο, την Έλεν. Όλα είναι πράγματι τέλεια, μέχρι τη στιγμή που η Έλεν δολοφονείται. Ο γιατρός κατηγορείται για τη δολοφονία της και καταδικάζεται σε θάνατο. Όμως, η τύχη τον βοηθά να δραπετεύσει. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει ένα αμείλικτο ανθρωποκυνηγητό. Ο Δρ Κιμπλ προσπαθεί με κάθε τρόπο ν` ανακαλύψει τον πραγματικό δολοφόνο και παράλληλα να ξεφύγει από τον διώκτη του, τον ομοσπονδιακό πράκτορα Σάμιουελ Τζέραρντ, ο οποίος έχει ορκιστεί να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη.


  • Παραλειπόμενα:


- Για τις αναγκες της ταινιας συγκρουστηκε ενα τραινο.
- Ο Harrison Ford τραυματιστηκε ελαφρα στο ποδι κατα τα γυρισματα, αλλα δεν θελησε να χειρουργηθει, για να φαινεται πιο πειστικα πως κουτσαινει.


  • Κριτικές:


Ο καθ` όλα ευυπόληπτος Δρ Ρίτσαρντ Κιμπλ βρίσκεται ξαφνικά κι άδικα κατηγορούμενος για τον άγριο φόνο της πολυαγαπημένης του γυναίκας. Μετά από ένα δυστύχημα, πετυχαίνει να δραπετεύσει και προσπαθεί να βρει τον αληθινό ένοχο. Όμως, στο κατόπι του βρίσκεται ο πολύπειρος αστυνόμος Σάμουελ Τζέραρντ.


Πολύ μεγάλη επιτυχία της χρονιάς του, σε σημείο που, από καθαρούς λόγους εμπορικής ανταπόκρισης, βρέθηκε στην πεντάδα των καλύτερων ταινιών στα Όσκαρ. Ο Χάρισον Φορντ είναι ένας καταπληκτικός Δρ Κιμπλ, άξιος απόγονος όχι μονάχα του Ντέιβιντ Γιάνσεν που έπαιζε στη σειρά του 1963 από την οποία βασίστηκε η ταινία, αλλά μιας σειράς ηρώων δράσης από το παλιό Χόλιγουντ. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να αναπαραστήσει ο Άντριου Ντέιβις και πετυχαίνει μια «αγνότητα» προθέσεων, ακόμα κι όταν ανεβαίνει ο πήχης της δράσης. Την παράσταση βέβαια κερδίζει ο Τόμι Λι Τζόουνς, που βραβεύτηκε με Όσκαρ δεύτερου ρόλου, ζωντανεύοντας έναν αστυνομικό-«μηχάνημα», τον οποίο δεν μπορείς να κερδίσεις. Η ταινία χάνει πολύ σε επιμέρους σημεία του σεναρίου της και σε μια μεγαλούτσικη κοιλιά προς το φινάλε, με αποτέλεσμα να έχουμε δει τα καλύτερα μέσα στην πρώτη ώρα. Δεν αποτυγχάνει, όμως, να διασκεδάσει θριλερικά τους πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :