Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

The Last King of Scotland


Είδος:  Ιστορική, Περιπέτεια
Διάρκεια: 121’
Χρονολογία:  2006






  • Συντελεστές:


Director: Kevin Macdonald
Writers: Peter Morgan (screenplay), Jeremy Brock (screenplay)
Stars: James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson |


  • Πλοκή:


Η ταινία καταπιάνεται με την σκοτεινή περίοδο της διακυβέρνησης της Ουγκάντα από τον Idi Amin. Ο Idi Amin κυβέρνησε την Ουγκάντα από το 1971 έως το 1979 και το αποτέλεσμα της σκληρής του μοναρχίας ήταν αρκετές χιλιάδες νεκρών πολιτών. Την ιστορία βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που ανήκε στον κύκλο του στυγνού δικτάτορα και που ενώ αρχικά είχε εντυπωσιασθεί από την προσωπικότητά του Idi Amin σταδιακά άρχισε να αντιλαμβάνεται τα σαδιστικά του ένστικτα.

  • Κριτικές:


Djonjo: Γύρισε στην πατρίδα σου και πες την αλήθεια για τον Amin. Θα σε πιστέψουν. Είσαι λευκός!

Ο Nicholas Garrigan (James McAvoy) είναι ένας νεαρός, Σκωτσέζος γιατρός, ο οποιός μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο προσπαθεί να αποφασίσει για το μέλλον του. Έχει βαρεθεί την μονότονη αγγλική ζωή και επιλέγει, μέσω ενός παιχνιδιού, την Ουγκάντα ως προορισμό του. Εκεί βρίσκει μια χώρα φτωχή, επικίνδυνη και έτοιμη για επανάσταση. Στέλνεται να βοηθήσει έναν Άγγλο γιατρό, ο οποίος με την γυναίκα του πασχίζουν να σώσουν όσους πιο πολλούς μπορούν. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν ο στρατός κάνει πραξικόπημα και με αρχηγό τον Idi Amin (Forest Whitaker) παίρνει την εξουσία. Έτσι ο Amin γίνεται ο νέος δικτάτορας της Ουγκάντας και υπόσχεται στον λαό δουλειές, χρήματα και αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας. Όλες αυτές οι υποσχέσεις όμως δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Είναι αρκετές παρ’ όλα αυτά για να εντυπωσιάσουν τον Nicholas και να πείσουν τον λαό να αγαπήσει τον Amin. Μετά από ένα ατύχημα οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίζονται. Ο Amin είχε υπηρετήσει στον βρετανικό στρατό όπου ανέπτυξε μια συμπάθεια προς τους Σκωτσέζους. Έτσι αμέσως ξεχωρίζει τον Nicholas και τον παίρνει υπο την προστασία του. Στην αρχή, ο νεαρός γιατρός αγνοεί τα εγκλήματα του Amin και με την σπιρτάδα και την νοημοσύνη του καταφέρνει γρήγορα να κερδίσει την εύνοια του δικτάτορα και να αναρριχηθεί στην εξουσία. Μετακομίζει σε μεγαλύτερο σπίτι, αγοράζει καινιούργο αμάξι και μετά την δολοφονία του υπουργού υγείας αναλαμβάνει το πόστο του. Στην συνέχεια όμως ερωτεύεται μια από τις πολλές γυναίκες του Amin. Οι εγκληματικές πράξεις του τελευταίου δεν σταματούν και έτσι ξαναοργανώνεται επανάσταση. Έπειτα από τον φόνο της ερωμένης του Nicholas, αυτός πείθεται να δηλητηριάσει τον δικτάτορα. Δεν τα καταφέρνει και ο Amin τον τιμωρεί πολύ σκληρά. Σώζεται όμως από έναν αφρικανό γιατρό και δραπετεύει στην Ευρώπη.

Η πρώτη μυθοπλαστική ταινία του Kevin Macdonald, έχει κάνει αρκετά ντοκυμαντέρ όπως τα Touching the Void (2003) και One Day in September (1999), βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά και στο βιβλίο του Giles Foden, ο οποίος έχει και ένα μικρό ρόλο στην ταινία. Αναφέρεται σε μια ευαίσθητη περίοδο της αφρικάνικης ιστορίας, την δεκαετία του ’70, και καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα διακριτική και αιχμηρή. Μέσα από την καθυστερημένη, εφηβική επανάσταση του Nicholas, ο οποίος μεγαλώνει απότομα, εξελίσσεται μια αληθινή ιστορία χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές αλλά με εικόνες που τραβούν την προσοχή. Σ’ αυτό βοήθησε η πολύ καλή διεύθυνση φωτογραφίας και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί των περισσότερων χώρων. Γεγονός βέβαια είναι ότι η κινηματογραφική κάμερα παραμένει διακριτική και απλά περιγραφική. Η μουσική είναι επίσης διακριτική.

Το μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι αναμφισβήτητα ο Forest Whitaker. Όπως λέει ο ίδιος, για πέντε μήνες ο Amin του είχε γίνει ψύχωση. Μελετούσε βιβλία γι αυτόν, έβλεπε ντοκυμαντέρ ενώ κατάφερε να γνωρίσει την οικογένεια και τους φίλους του πρώην δικτάτορα. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να μάθει τέλεια την Ουγκαντική προφορά του Amin και να μπει στο πετσί του ρόλου. Ενδεκτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα κέρδισε την χρυσή σφαίρα γι αυτόν τον ρόλο ενώ είναι μεγάλο φαβορί και για το όσκαρ. Δίπλα του ο συμπαθής James McAvoy, στον πρώτο του μεγάλο ρόλο, φαίνεται ‘λίγος’ ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι κυμαίνονται στην μετριότητα, κάτι που τονίζει την ερμηνεία ζωής του Whitaker.


Η ταινία πήγε καλά στις κινηματογραφικές αίθουσες, χωρίς να εντυπωσιάσει όμως. Παρ’ όλα αυτά τα 121 λεπτά της κυλάνε καλά και σίγουρα αξίζει μιας ματιάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια :