Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Mou Gaan Dou


Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Ανθρωπος του Νόμου
-Γνωστό και ως: Infernal Affairs

Είδος:  Αστυνομική
Διάρκεια: 101’
Χρονολογία:  2002






  • Συντελεστές:


Directors: Wai-Keung Lau (as Andrew Lau), Alan Mak
Writers: Alan Mak, Felix Chong
Stars: Andy Lau, Tony Chiu-Wai Leung, Anthony Chau-Sang Wong |

  • Πλοκή:


Είναι και οι δυό τους, στην κυριολεξία, «σκιές»! Χωρίς ταυτότητα! Ο Γιαν, μυστικός αστυνομικός, έχει γίνει μέλος της… πιο σκληρής συμμορίας του Χονγκ Κόνγκ, στρατολογημένος, πριν την αποφοίτησή του ακόμη, από την Σχολή της Αστυνομίας! Ο Γιαν είναι ο «άνθρωπος» του Νόμου στον κόσμο της παρανομίας… Ο Μινγκ, αναγκασμένος από το «αφεντικό» της συμμορίας, στα δεκαοκτώ του, να καταταγεί στην Αστυνομία, χάρη στην ευστροφία του και τις ικανότητές του, έχει ήδη προαχθεί σε Προϊστάμενο του Εγκληματολογικού! Ο Μινγκ είναι ο «άνθρωπος» του υπόκοσμου, στον κόσμο του Νόμου… Δύο τραγικοί πρωταγωνιστές ενός ανομολόγητου δράματος, που θα κορυφωθεί όταν ο Μινγκ πάρει εντολή να ξεκαθαρίσει τη συμμορία, της οποίας είναι… γέννημα-θρέμμα! Και σαν να μην έφθανε αυτό, οι ανώτεροί του πληροφορούνται από τον Γιαν ότι υπάρχει κάποιος «προδότης» εκ των έσω, στο Σώμα και δίνουν διαταγή στον Μινγκ να «τον» ανακαλύψει, πάση θυσία!


  • Κριτικές:


O Tony Leung είναι ένας μυστικός πράκτορας της αστυνομίας του Hong Kong ο οποίος από έφηβος έχει επιλεγεί να παρεισφρύσει στον υπόκοσμο για να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο της. Ο μόνος που γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα είναι ο αρχηγός Wong (Anthony Wong). Από την άλλη όχθη, ο αστυνομικός Lau Kin Ming (Andy Lau) έχει επιλεγεί και αυτός από τον μαφιόζο Sam (Eric Tsang) ως insider στην αστυνομία. Καθώς ο Sam ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο με τον Wong να τον κηνυγάει ανελέητα οι δύο πράκτορες έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο, γνωρίζοντας ο ένας το τρομερό μυστικό του άλλου. Ένας από αυτούς πρέπει λοιπόν να πεθάνει...


Ο Lau πριν αρχίσει να κάνει τον μυστικό πράκτορα της δυναστείας των Μινγκ σε μετριότητες του τύπου House of Flying daggers πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί (!) αυτό το μικρό αριστούργημα της Hong Kong παραγωγής που λέγεται Infernal affairs και που δικαιωματικά είχε δύο sequels: τα Infernal affairs 2 και 3. Σε ένα κλασσικό ασιατικό film noir ο Lau υποδύεται την dark side, τον κακό διεφθαρμένο μπάτσο σε φορμαρισμένους ρόλους «καλού-κακού» με τον πολύ νόστιμο Tony Leung να αποτελεί την φωτεινή όψη, τον  αδιάφθορο πολεμιστή που αν και χρόνια στην παρανομία δεν έχει χάσει ποτέ την πίστη του στο Σώμα. Ταυτόχρονα όμως σε μια τέλεια ενορχηστρωμένη σπουδή χαρακτήρων ο Lau σταδιακά μεταμορφώνεται στο alter ego του Leung, αποτελώντας το yin στο yang του, δίνοντας στη τελική αντιπαράθεση Lau-Leung το γιγαντιαίο μεταφυσικό μέγεθος της αντίστοιχης του Hainzasha. Άριστοι ηθοποιοί τους πλαισιώνουν στους δευτερεύοντες ρόλους (Wong, Tsang) με διάσημες Hong Kong κουκλάρες όπως την Kelly Chen ως sexy καρύκευμα σε καθαρά διακοσμητικούς ρόλους όπως άλλωστε σε κάθε film-noir που σέβεται τον εαυτό του. Η ταινία ξεκινώντας αρκετά μπερδεμένα (τα καντονέζικα δεν βοηθάνε και πολύ...) γρήγορα βάζει τον θεατή στο «κόλπο» δείχνοντάς του τόσο αυτό που φαίνεται όσο και το παρασκήνιο σε ένα έργο με γρήγορη νευρώδη πλοκή και αλλεπάλληλα πιστολίδια. Εντούτοις η ωμή βία πιο πολύ υποβόσκει ως απειλή παρά ως ζωντανό beat them up κάνοντας το Infernal affairs να υπερέχει σημαντικά έναντι των cult Hard-boiled και Sonatine για παράδειγμα (cult, cult αλλά όλο μπουνίδια πέφτουν...). Σε ένα dead serious έργο χιλιόμετρα μακριά από τις ξεκαρδιστικές Hong Kong μαφιόζικες ιστορίες του Stephen Chow, κοστουμαρισμένοι μπάτσοι σημαδεύουν point-blank ο ένας τον άλλο σε σκηνές που θυμίζουν Oldboy τόσο σε κινηματογράφηση όσο και σε μοιρολατρική βουδιστική φιλοσοφία. Εν αναμονή του Sin City λοιπόν διασκεδάστε την ανυπομονησία σας με το Infernal affairs.

Δεν υπάρχουν σχόλια :