Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Brooklyn's Finest


Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Σκοτεινή Πλευρά του Νόμου

Είδος:  Αστυνομική
Διάρκεια: 132’
Χρονολογία:  2009







  • Συντελεστές:


Director: Antoine Fuqua
Writer: Michael C. Martin
Stars: Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke |

  • Πλοκή:


O Σαλ, ο Τάνγκο κι ο Έντι είναι τρεις αστυνομικοί σε διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους: ο πρώτος προσπαθεί να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του με μάλλον "αμαρτωλούς" τρόπους, ο δεύτερος είναι βουτηγμένος ως το λαιμό σε συναλλαγές με ναρκωτικά, ενώ ο τρίτος θέλει να μαζέψει την σκορπισμένη στο αλκοόλ και διαφθορά ζωή του. Οι τρεις ήρωες συναντιούνται κι έρχονται αντιμέτωποι με τις "αμαρτίες" και τους δαίμονές τους.

  • Κριτικές:


Eδώ, για να είμαι ειλικρινής, διχάστηκα ως προς την τελική άποψη όσων αφορά την πρόθεση και το αποτέλεσμα. Ο Antoine Fuqua δεν θέλει μια συνέχεια στα παιχνίδια δράσης του, αλλά φανερά στοχεύει ψηλά σε θέμα ποιότητας. Παρουσιάζει τον σκοτεινό κόσμο της αστυνομικής δράσης, χωρίς απαραίτητα να τα βάζει με το αστυνομικό σώμα. Μιλάει για την μονάδα κι όχι το σύνολο κι επί αυτού χωρίζει δια του τρία τους κεντρικούς του χαρακτήρες. Ζουμί, επί της ουσίας, δεν θα βγάλει κι αυτό είναι που αποδυναμώνει τη δουλειά του. Όμως, πετυχαίνει μια ορθή αφήγηση, χωρίς επιμονή στη βία και τη δράση, που σε βάζει στο κόλπο, στην σκληρή καθημερινότητα της αστυνομίας και μάλιστα από τρεις διαφορετικές τελείως σκοπιές.


Γενικά, δεν θα βρεις πολλά πράγματα που να υποβιβάζουν την διεύθυνση του Fuqua κι αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει εισπράξει μια δεκαετία τώρα. Έχει και βοήθεια ένα σενάριο που μπορεί να μη πετυχαίνει να σε κρατά σε συνεχή εγρήγορση και να μην αποφεύγει όλα τα κλισέ, αλλά είναι καλογραμμένο στα επιμέρους και κυρίως στους διαλόγους. Από ερμηνείες δεν θα επέλεγα κάποιον από τους τρεις, αλλά τον αναγεννημένο Wesley Snipes, έναν ηθοποιό που χάνεται από τις κακές του επιλογές. Πολύ μεγάλο σε διάρκεια, αλλά κι αυτό εξηγείται από τις μεγάλες προθέσεις του Fuqua. Δεν είναι ακόμα ένα Ημέρα Εκπαίδευσης (όχι πως κι εκείνο ήταν κάποιο «αριστούργημα»), αλλά αυτό που στοχεύει το καταφέρνει και δεν θα αφήσει αδιάφορους τους φίλους της αστυνομικής ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :