Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

American Gangster


Είδος:  Αστυνομική
Διάρκεια: 157’
Χρονολογία:  2007






  • Συντελεστές:


Director: Ridley Scott
Writers: Steven Zaillian, Mark Jacobson (article)
Stars: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor

  • Πλοκή:


Το 1970 στην Αμερική, ένας αστυνομικός προσπαθεί να ξεσκεπάσει τον λαθρέμπορο ναρκωτικών Frank Lucas, ο οποίος φέρνει ναρκωτικά στη χώρα κρύβωντάς τις ποσότητες στα φέρετρα των στρατιωτικών που επιστρέφουν από τον πόλεμο του Βιετνάμ.


  • Κριτικές:


Έξι χρόνια πέρασαν από το αξεπέραστο Hannibal κι εν μέσω αδιάφορων ταινιών ( Black Hawk Down, Matchstick Men, Kingdom of Heaven) και του περυσινού άνευρου A Good Year, ο βρετανός σκηνοθέτης Ridley Scott αποφάσισε να μας χαρίσει, πλέον, μια πολύ δυνατή ταινία.

Ενδίδοντας στις πιέσεις του παραγωγού Brian Grazer, ο Scott πήρε στα χέρια του το πολύ καλό σενάριο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου (έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σλέσινγκερ, Marshall, Spielberg, Noyce, De Palma, Scorsese και Pollack) Steven Zaillian, που βασίστηκε σε άρθρο του δημοσιογράφου Μαρκ Τζέικομπσον(στο «New York Magazine» το 2000) για την αληθινή ιστορία του μεγαλέμπορου ναρκωτικών της δεκαετίας του ’70 στις Η.Π.Α., Φρανκ Λούκας. Παράλληλα παρακολουθούμε τη προσωπική πορεία του διώκτη του, αστυνομικού Ρίτσι Ρόμπερτς, και το όλο σχέδιο που οργάνωσε για τη σύλληψη του Λούκας. Οι πραγματικοί ήρωες της ιστορίας, μάλιστα, βοήθησαν από κοντά τους δυο πρωταγωνιστές, Denzel Washington και Russell Crowe, για τις ανάγκες των ρόλων τους.

Στα 157 λεπτά της ταινίας, ο Ridley Scott, βοηθούμενος από ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και τεχνικών, απλώνει στο πανί, με περίτεχνο τρόπο την, προ τριακονταετίας, ιστορία, που κατέληξε σε δίκη και αποκάλυψη όλου του δικτύου διαφθοράς της Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, μένοντας στα χρονικά για το εύρος του και τη βαρύτητα των βαθμοφόρων αστυνομικών, που ήταν αναμεμειγμένοι. Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εποχής», αφού αποδίδεται θαυμάσια το κλίμα και το ύφος των τελών της ταραγμένης δεκαετίας του ’60, ο πόλεμος του Βιετνάμ και η παθογένεια των ναρκωτικών που κουβαλούσε αλλά καθώς και το σκοτεινό κλίμα και η σαπίλα που χαρακτήριζε την διεφθαρμένη δεκαετία του ’70.

Εξαιρετικοί ερμηνευτές οι Washington και Crowe, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αξία τους, με τον πρώτο να πετυχαίνει με το παρουσιαστικό του, να ταυτιστεί με το ρόλο και, δίκαια, να προτείνεται υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα. Πάνω απ’ όλα όμως, μιλάμε για την επιστροφή στις επιτυχίες του σερ Scott, αποδεικνύοντας ότι παραμένει μεγάλος δημιουργός και παίζει ακόμα το δικό του παιχνίδι.


Ολοκληρώνοντας, να τονίσω, τη διαφορετικότητα της συγκεκριμένης γκανγκστερικής ταινίας, σε σύγκριση με τις σικελο-ιρλανδέζικες μαφιόζικες, που βλέπαμε, μέχρι τώρα για τις δεκαετίες ’60 και ’70. Γεγονός που σχολιάστηκε και μέσα στην πλοκή, όταν ανώτερος αξιωματούχος, γελούσε στο ενδεχόμενο «μαύρου» μεγαλομαφιόζου για την εποχή, όταν ο Ρίτσι Ρόμπερτς προσπαθούσε να τον πείσει για το αληθινό του γεγονότος. Υπήρχε, λοιπόν, και έγχρωμος αμερικάνος γκάνγκστερ, ονόματι Φρανκ Λούκας, και πλέον το ξέρουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :