Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Training Day


Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια
Διάρκεια: 122’
Χρονολογία: 2001








  • Συντελεστές:


Director: Antoine Fuqua
Writer: David Ayer
Stars: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn

  • Πλοκή:


Ο Αλόνζο Χάρις ένας σκληροτράχηλος, βετεράνος ντετέκτιβ της δίωξης ναρκωτικών του Λος Άντζελες, αναλαμβάνει την εκπαίδευση του νεαρού ιδεαλιστή αστυνομικού Τζέικ Χοτ για ένα ολόκληρο 24ωρο. Μόνο που ο Αλόνζο είναι της άποψης ότι «χρειάζεται να γίνεις λύκος για να πιάσεις έναν λύκο», κάτι που δεν βρίσκει διόλου σύμφωνο τον Τζέικ. Με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος του, ο Αλόνζο πρέπει μέσα σε 24 ώρες να συγκεντρώσει ένα τεράστιο ποσό που χρωστά στη ρωσική μαφία. Για να πετύχει τη βρώμικη δουλειά, προσπαθεί εκβιαστικά να κάνει τον Τζέικ συνένοχό του.

  • Κριτικές:


Ερώτηση: Ποιος ξέρει τον Antoine Fuqua; (Θυμάστε το δυνατό b-movie The Replacement Killers - Εφεδρικοί Δολοφόνοι;) Μάλλον (άπειρο)ελάχιστοι...

2η Ερώτηση: Θυμάστε το δίδυμο Robert Duvall - Sean Penn στο Colors;

Ε λοιπόν, άδω έχουμε μια περίπτωση πρωταγωνιστικού ντουέτου σε αστυνομική ταινία η όποια δικαιωματικά αξίζει περίοπτη θέση στην κινηματογραφική ιστορία: Denzel Washington vs Ethan Hawke (σημειώσατε: 2)- και εξηγούμαι:

1. O Fuqua δεν είναι Martin Scorcese ούτε Sidney Lumet, όμως σκηνοθετεί με παλμό, σφριγηλότατα και φοβερό (στην κυριολεξία)ρεαλισμό μια Training Day - Ημερα Εκπαίδευσης στην κόλαση.

Ιστορίες αστυνομικής διαφθοράς έχουμε ξαναδεί άπειρες -όμως ετούτε άδω την πιστεύουμε σε ενοχλητικό βαθμό γιατί...

2.Εχουμε έναν εξαγριωμένο αίλουρο, ένα πρώτο χορευτή σε καλλιτεχνικό οργασμό, ένα πολυβόλο που σκορπά αδιακρίτως τον τρόμο στα μάτια και αυτιά του φοβισμένου πολίτη που ανατριχιάζοντας διαπιστώνει ότι: Έβαλαν το λύκο (Denzel) να φυλή τα πρόβατα! Διπλά του ο rookie Jake, και αυτός ένα πρόβατο όπως κι εμείς, που ξεκινά με ξεκάθαρη ιδεολογία να προσφέρει στην κοινωνία κυνηγώντας έμπορους ναρκωτικών- η έτσι τουλάχιστον νόμιζε όταν ξεκίνησε χαράματα να συναντήσει τον εκπαιδευτή του Alonzo (Washington).Είναι ο Ethan Hawke στην ερμηνεία της ζωής του -αμνός επί σφαγή στα χεριά του καθάρματος που θα του χαρίσει τη χειρότερη εμπειρία της ζωής του σήμερα.

3.Δια πυρός και καυτού μολυβιού, γίνεται η γνωριμία με τον αληθινό νόμο του υποκόσμου των αμερικανικών ghettos. O Alonzo διακορεύει σαδιστικά κάθε ηθική αξία του Jake. Είναι αρχηγός, όλοι τον μισούν όσο και τον φοβούνται, όλοι του υποτάσσονται. Ο Alonzo είναι άσχημα μπλεγμένος και παρασύρει ανελέητα με θολά έως επωδή ηθικά επιχειρήματα και τον Jake. O Jake αντιστέκεται λυσσαλέα μέχρι το εφιαλτικό τέλος - θα καταφέρει να σώσει τα κουρέλια της αξιοπρεπείας του;

4. Η αφήγηση είναι πυρετώδης, η ταινία καθηλώνει μέχρι...τα τελευταία 10 λεπτά. (Μην ξεχνάμε ότι άδω είναι Hollywood)Μετά από ένα βομβαρδισμό σκληρών καταστάσεων επιβάλλεται η λύτρωση με νίκη της ηθικής πλειοψηφίας. Ακόμη και ο γίγαντας Denzel αφήνει στην τελευταία σκηνή από τα χεριά του το χρυσό αγαλματίδιο με ένα από τα γνωστά του κρεσέντο που είναι όντως α much και αποδυναμώνει το συνολικό αποτέλεσμα της ταινίας.(Υποβοηθούμενος σαφώς από ένα σενάριο, στο όποιο συγχωρείς το ότι χωρά υπερβολικά πολλά γεγονότα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, αλλά όχι και το κοινότυπο commercial finale)

Όσο για τις λοιπές ερμηνείες, πειστικότατος είναι ο βετεράνος Scott Glenn, αγνώριστος ο Tom Berenger,ενω θα υποστηρίξω σθεναρά ότι ο Hawke είναι αψεγάδιαστος, σε σημείο που μεγάλο μέρος της ερμηνείας του Washington οφειλεται στην αντίστιξη που προκαλεί με την αθωότητα που αναδύει το παίξιμο του.

Δείτε τη και...ενοχληθείτε! (καλό κάνει)

Δεν υπάρχουν σχόλια :