Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

The Prestige



Είδος: Δράμα, Θρίλερ
Διάρκεια: 130’
Χρονολογία: 2006






  • Συντελεστές:


Director: Christopher Nolan
Writers: Jonathan Nolan (screenplay), Christopher Nolan (screenplay) | 1 more credit »
Stars: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson

  • Πλοκή:


Η παράξενη ιστορία του The Prestige ακολουθεί την μακροχρόνια επαγγελματική έχθρα δύο φιλόδοξων ταχυδακτυλουργών του αριστοκρατικού Great Danton (Hugh Jackman) και του λαϊκού The professor (Christian Bale) η οποία ξεκινά από ένα ατύχημα και φουντώνει σε έναν αδυσώπητο αγώνα μέχρι θανάτου. Η κόντρα των δύο αντρών παρασύρει στο διάβα της τους αγαπημένους τους συνεργάτες όπως τον Cutter (Michael Caine) και καταστρέφει την οικογενειακή ευτυχία και των δύο. Τα πράγματα όμως μοιάζουν να φτάνουν στο απροχώρητο μετά την επιτυχία του τελευταίου τρυκ του Danton, το οποίο κατόρθωσε με την βοήθεια του διάσημου φυσικού Nikola Tesla (David Bowie).

  • Παραλειπόμενα:


Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2006
Λονδίνο του 19ου αιώνα. Δύο ανερχόμενοι μάγοι, με διαφορετικές τεχνικές και διαφορετικούς χαρακτήρες, ξεκινάνε την καριέρα τους σα φίλοι και συνεργάτες, όμως σύντομα ένα λάθος νούμερο θα τους κάνει εχθρούς. Με νύχια και δόντια θα προσπαθήσουν να μάθει ο ένας τα κόλπα του άλλου, όμως η περιέργεια δεν είναι καλό πράγμα, ιδίως όταν οδηγεί σε ακρότητες.

Hocus pocus
Ο σκηνοθέτης Christopher Nolan ομολογεί ότι ήθελε να κάνει αυτή την ταινία πριν από το Batman. «Είχαμε διαφορετικό cast και ήμασταν πολύ κοντά στο να γυρίσουμε την ταινία, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να την κάνουμε σωστά». Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Christopher Priest, που κυκλοφόρησε το 1995. Αφού ο Nolan ολοκλήρωσε με επιτυχία το Batman Begins, άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία του The Prestige.

«Ο Hugh ήρθε στο project πριν από τον Christian. Δεν είχα δουλέψει στο παρελθόν μαζί του και έμαθα ότι του άρεσε το σενάριο. Συναντηθήκαμε και έμοιαζε να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα στοιχεία που γύρευα για τον χαρακτήρα του. Ο Hugh έχει πολλά χαρίσματα ως ηθοποιός που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα και οι θεατές δεν έχουν δει τι μπορεί να κάνει ως ηθοποιός. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει του δίνει αυτή τη δυνατότητα». Το γεγονός ότι ο Christian Bale πήρε έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων, δεν ήταν κάτι προδικασμένο. «Ο Christian μου τηλεφώνησε από το πουθενά», ομολογεί ο σκηνοθέτης. «Δεν είμαι ακόμα σίγουρος από πού βρήκε το σενάριο, αλλά στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει, το σενάριο είχε αλλάξει πολλά χέρια. Μου είπε ότι τον ενδιαφέρει ο ρόλος του Borden και του έδωσα μια ευκαιρία».

Ο Bale δεν είναι ο μόνος ηθοποιός που έπαιξε στο Batman Begins και πρωταγωνιστεί στο The Prestige. «Ο χαρακτήρας του Michael Caine μοιάζει σα να έχει γραφτεί αποκλειστικά για αυτόν. Το αστείο όμως είναι ότι δεν γράφτηκε για τον Michael, αφού αυτό έγινε πριν καν τον γνωρίσω», ομολογεί ο Nolan. Ο Caine δηλώνει: «Ο Nolan μου θυμίζει έναν σκηνοθέτη από το παρελθόν, τον Alfred Hitchcock, με το να θέλει να δημιουργήσει τις καλύτερες στιγμές με σασπένς. Είναι τρομερός με το σασπένς». Ο Caine άλλαξε τη φωνή του σε αυτή την ταινία, γιατί όπως λέει ο ίδιος «Ο Cutter είναι γέρος και εκείνη την εποχή κάπνιζαν και έπιναν πάρα πολύ, έτσι έκανα τη φωνή μου να βγαίνει από το βάθος του λαιμού μου, με μια μικρή δόση βήχα».

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2006 στο Λος Άντζελες με budget 40 εκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Για να διατηρήσουν την αυθεντικότητα της περιόδου που διαδραματίζεται η ταινία αλλά και των τοποθεσιών, η παραγωγή ταξίδεψε μέχρι το Colorado. «Δεν κατασκευάσαμε σκηνικά ή κτίρια», εξηγεί ο Nolan. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε γυρίσματα σε αληθινά μέρη και απλώς τα ντύσαμε όπως θέλαμε να είναι. Αποφύγαμε όσο μπορούσαμε την κατασκευή σκηνικών γιατί αποφέρουν κάτι το ψεύτικο. Περιορίσαμε τους εαυτούς μας να ενεργούμε μόνο αυθόρμητα και δημιουργικά». Η περισσότερη κινηματογράφηση έγινε με κινητή κάμερα, για να υπάρχει μεγαλύτερη φυσικότητα. Ο Nolan με τη βοήθεια του κινηματογραφιστή Wally Pfister ήθελε να χρησιμοποιήσουν αναμορφικούς φακούς, όπως έκαναν στις προηγούμενες ταινίες που συνεργάστηκαν. Αυτό όμως είχε ένα τίμημα. «Είναι η τέταρτη ταινία που χρησιμοποιούμε τους αναμορφικούς φακούς της Panavision. Η ποιότητα της εικόνας είναι εκπληκτική, αλλά η κάμερα ζυγίζει περίπου 30 κιλά και οι ώμοι μου καταπονήθηκαν», παραπονιέται ο Pfister.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι στην σκηνοθεσία ήταν να προσπαθήσω να δημιουργήσω ψευδαισθήσεις στους θεατές, όπως ακριβώς κάνουν οι ταχυδακτυλουργοί. Ο κόσμος βλέπει τόσες πολλές ταινίες που αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι λίγο διαφορετικό, γίνεται αμέσως αντιληπτό. Πρέπει να μπορέσεις να ισορροπήσεις μεταξύ του τι θες να δουν και τι νομίζουν αυτοί ότι είδαν. Να τους γοητεύεις και ταυτόχρονα να τους μπερδεύεις. Υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του τι κάνει ένας μάγος και ένας σκηνοθέτης. Και οι δύο προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου με διάφορες τεχνικές. Τον κατευθύνουμε που να κοιτάξει, με ποιο τρόπο και τι να δει. Στο τέλος, θα πρέπει ο θεατής να μείνει ικανοποιημένος από αυτό που είδε».

Μαθητευόμενοι μάγοι

Μια ακόμα σημαντική δυσκολία ήταν η διατήρηση της μαγείας που υπάρχει τόσο στο βιβλίο αλλά και στις ζωντανές παραστάσεις των μάγων. Για να βοηθηθούν οι ηθοποιοί στους ρόλους τους, αλλά και για να δοθούν χρήσιμες πληροφορίες στην παραγωγή της ταινίας, απαιτήθηκε η συνδρομή των ταχυδακτυλουργών Ricky Jay και Michael Weber. Η κύρια δουλειά τους δεν ήταν μόνο να τους δείξουν πως γίνονται τα μαγικά κόλπα, αλλά να τους μάθουν πως σκέφτονται, κινούνται και εκτελούν τα κόλπα τους οι μάγοι. Ο Jay έχει μια εταιρεία που αναλαμβάνει τη βοήθεια σε ταινίες που έχουν σχέση με μαγικά κόλπα, από οφθαλμαπάτες μέχρι παιχνίδια με τράπουλα. Στο The Prestige ήταν ενθουσιασμένος που βρήκε τόσο αφοσιωμένους και περίεργους μαθητές. «Ήταν πραγματικά ευχαρίστησή μας να δουλεύουμε με τον Christian και τον Hugh. Και οι δύο είχαν τρομερή ενέργεια και απίστευτη θέληση να εξασκηθούν και να κάνουν πολλές πρόβες. Πρόσεχαν και την παραμικρή λεπτομέρεια».

Όσο για το σενάριο, ο Jay πιστεύει ότι πολλά από τα θέματα που αναφέρει είναι πραγματικά «Εκείνη την περίοδο υπήρχαν πολλές κόντρες με τους μάγους, ανταγωνιζόντουσαν μεταξύ τους. Υπήρχαν θέατρα στο Λονδίνο, το ένα δίπλα στο άλλο, που το καθένα είχε και από μία ξεχωριστή παράσταση ταχυδακτυλουργού. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια στενή σχέση μεταξύ μαγείας και κινηματογράφου, πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν στην ανάπτυξή του ήταν ταχυδακτυλουργοί». Ο παραγωγός Aaron Ryder ομολογεί: «Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε τους δύο αυτούς επαγγελματίες να μας βοηθήσουν. Δούλεψαν εντατικά με τον Hugh και τον Christian και τους μύησαν σε κάτι συνήθως μυστικό και κλειστό για τον περισσότερο κόσμο. Φυσικά, τους έμαθαν μόνο ό,τι ήταν αναγκαίο για το σενάριο και πιστέψτε με, δεν ήθελαν να αποκαλύψουν τίποτα παραπάνω, όσο και αν τους πιέζαμε»!

Trivia
Το σενάριο για άλλη μια φορά συνυπογράφει ο σκηνοθέτης Christopher Nolan μαζί με τον αδερφό του Jonathan. Ο Jonathan Nolan ασχολήθηκε με τη μεταφορά του βιβλίου σε ένα πρώιμο σενάριο για 18 μήνες.
Σε ρόλο έκπληξη, ο David Bowie. Ενσαρκώνει τον φυσικό Nikola Tesla, που ασχολήθηκε με τον ηλεκτρομαγνητισμό. Ο Nolan πήγε για μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσει και του είπε: «Πρέπει να σε πείσω να το κάνεις γιατί δε σκέφτομαι άλλον για τον συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος να μπορεί να τον ενσαρκώσει όπως εγώ το έχω φανταστεί». Ο Bowie συμφώνησε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Η Piper Perabo έκανε ειδική εξάσκηση για το κόλπο με τη δεξαμενή νερού, στο οποίο είναι δεμένη με σχοινί και αφήνεται να πέσει από σημαντικό ύψος μέσα σε δεξαμενή με νερό.

Ο Bale διάβασε όχι μόνο το βιβλίο του Christopher Priest αλλά και πολλά άλλα που σχετίζονται με τις ζωές μάγων του προ-προηγούμενου αιώνα. «Στην πραγματικότητα, ο παππούς μου ήταν ταχυδακτυλουργός αλλά δεν τον είδα ποτέ να κάνει κόλπα», ομολογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :