Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Misery



Είδος: Θρίλερ
Διάρκεια: 107’
Χρονολογία: 1990





  • Συντελεστές:


Director: Rob Reiner
Writers: Stephen King (novel), William Goldman (screenplay)
Stars: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth


  • Πλοκή:


Ο διάσημος νοβελίστας Paul Sheldon, καθώς επιστρέφει με το αμάξι του από το Κολοράντο κι έχοντας ολοκληρώσει το νέο του βιβλίο, παθαίνει ένα τρομερό ατύχημα. Τραυματίζεται και παραδίδεται στα χέρια της Annie Wlkes, μιας πρώην νοσοκόμας η οποία τυχαίνει ναι είναι και μεγάλη θαυμάστρια της δουλειάς του. Η Annie παίρνει τον Paul στο σπίτι της στο βουνό χωρίς να ενημερώσει κανέναν και τον κρατάει εκεί.

  • Κριτικές:


Δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με το συγγραφικό έργο του Stephen King, παρόλο που πριν από κάποια χρόνια η ανάγνωση της «Λάμψης» με είχε σοκάρει. Ίσως γι`αυτό να είμαι από την μειονότητα που θεωρεί την κινηματογραφική μεταφορά του Kubrick «ιδιαίτερη», αλλά κατώτερη των περιστάσεων, πλην της μοναδικής ερμηνείας του Jack Nicholson ως Jack Torrance. Είναι επίσης γεγονός πως ο 62χρονος σήμερα «εραστής» του τρόμου, έχει μεταφερθεί όσο λίγοι άλλοι στη μεγάλη οθόνη. Η κοινή αίσθηση είναι πως αυτό έχει συμβεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, κρίνοντας από έργα όπως το «Dreamcatcher» ή το «The Lawnmower Man» και σωρεία άλλων. Υπάρχουν όμως και κάποιες μεταφορές, όπως το προαναφερθέν «The Shining» ή το «The Shawshank Redemption» που αποτελούν περίτρανες εξαιρέσεις. Κυρίες και κύριοι, το εδώ εξεταζόμενο «Misery» είναι ο Stephen King στα καλύτερά του!

Η ιστορία είναι σχετικά απλή: ένας γνωστός συγγραφέας, παγιδευμένος σε μια σειρά βιβλίων που ο ίδιος δημιούργησε κι η οποία «πουλάει», αλλά ταυτόχρονα, «βαλτώνει» την καλλιτεχνική του έκφραση, έχει ένα τρομακτικό ατύχημα με το αυτοκίνητό του. Διασώζεται από την Annie, η οποία τον μεταφέρει στο σπίτι του και κάνει τη νοσοκόμα του, ενώ του δηλώνει πως είναι «η νούμερο 1 θαυμάστριά του»! Κάτι δεν πάει όμως καλά με την Annie, η οποία βρίσκει προφάσεις για να μην μεταφέρει τον συγγραφέα στο νοσοκομείο και να μην τον αφήσει να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Rob Reiner, μαζί με τη βοήθεια του βραβευμένου από την Ακαδημία σεναριογράφου William Goldman, παίρνει αυτή την σχετικά απλή και «κλειστοφοβική» ιστορία και, χωρίς να τη «βεβηλώσει», την περνάει στο άλλο επίπεδο, δημιουργώντας ένα αγωνιώδες και «σφιχτό» ψυχολογικό θρίλερ. Ο «ρολίστας» James Caan υποδύεται τον συγγραφέα Paul Sheldon, αλλά εκείνη που «κλέβει» την παράσταση σε κάθε καρέ παρουσίας της στην οθόνη είναι η Kathy Bates ως Annie Wilkes. Η Ακαδημία ορθά την τίμησε με το Oscar Α` Γυναικείου Ρόλου, καθώς καταφέρνει να δημιουργήσει μια persona ­αινιγματική αλλά και διαρκώς τρομακτική, με μια τέτοια τρέλα στη ματιά της που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε τη «θηλυκή πλευρά του Hannibal Lecter»! Αξίζει να σημειωθεί πως ο Reiner χρησιμοποιεί κατά καιρούς κάποια γνωστά κινηματογραφικά «κλισέ» για να τονώσει την ατμόσφαιρα και το επιτυγχάνει στο έπακρο χωρίς να γίνεται γραφικός.


Ελάχιστοι είναι οι δευτερεύοντες ρόλοι, από τους οποίους ξεχωρίζουμε σίγουρα τον Richard Farnsworth. Εν κατακλείδι, το «Misery» είναι μια ταινία που, παρά το κάπως «περιοριστικό» της concept, διατηρεί εξαιρετικό ρυθμό και τα ποσοστά της αγωνίας σε υψηλότατο επίπεδο για τα 107 λεπτά που διαρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :