Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Rounders


Είδος: Δράμα, Θρίλερ
Διάρκεια: 121’
Χρονολογία: 1998





  • Συντελεστές:


Director: John Dahl
Writers: David Levien, Brian Koppelman
Stars: Matt Damon, Edward Norton, Gretchen Mol 

  • Πλοκή:


O Mike (Matt Damon) ειναι φοιτητης της νομικης, εχει μια φοβερη κοπελα, ενα ωραιο διαμερισματακι. Τι αλλο να περιμενει κανεις απο αυτη τη ζωη; Τιποτε αλλο, εκτος ισως του ευκολου χρηματος… Το μεγαλο του ναρκωτικο ειναι το ποκερ, και αν μη τι αλλω περιττευει η αναφορα οτι ειναι ασος σε αυτο. Και επειδη ειναι κολλημενος με τη τσοχα, δεν λογαριαζει ακομη και την ιδια την υποσχεση που εδωσε στο κοριτσι του για αποχη απο το τζογο. Με την πρωτη ευκαιρια –τα χρεη του καλυτερου του φιλου και παλιου συμπαικτη (Edward Norton)- ριχνεται ξανα στο αθλημα, για να μπλεξει με αδιστακτους μαφιοζους καθως και με το FBI.

  • Κριτικές:


Άλλοι μαζευουν γραμματοσημα, αλλοι μαζευουν μαρκες. Γουστα ειναι αυτα…

-ΠΑΙΞΕ, ΚΕΡΔΙΣΕ!: O Mike (Matt Damon) ειναι φοιτητης της νομικης, εχει μια φοβερη κοπελα, ενα ωραιο διαμερισματακι. Τι αλλο να περιμενει κανεις απο αυτη τη ζωη; Τιποτε αλλο, εκτος ισως του ευκολου χρηματος… Το μεγαλο του ναρκωτικο ειναι το ποκερ, και αν μη τι αλλω περιττευει η αναφορα οτι ειναι ασος σε αυτο. Και επειδη ειναι κολλημενος με τη τσοχα, δεν λογαριαζει ακομη και την ιδια την υποσχεση που εδωσε στο κοριτσι του για αποχη απο το τζογο. Με την πρωτη ευκαιρια –τα χρεη του καλυτερου του φιλου και παλιου συμπαικτη (Edward Norton)- ριχνεται ξανα στο αθλημα, για να μπλεξει με αδιστακτους μαφιοζους καθως και με το FBI. Η ταινια του John Dahl δεν προσφερεται για αναλυσεις κοινωνικου χαρακτηρα. Δεν αποτελει μια ψυχαναλυτικη διατριβη στην ψυχοσυνθεση ενος εξαρτημενου «ασθενη». Ειναι ακομη μια αναλαφρη αμερικανικη ταινια, που εχει ως κεντρικο της θεμα τη χαρτοπαιξια, στην οποια επιδιδονται clean cut χαρακτηρες με politically correct χρηση της αγγλικης.

-ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ: Η μεγαλη της διαφορα ωστοσο με τις ταινιες της αντιστοιχης κατηγοριας, εγκειται στο οτι αποφευγει το ευκολο feelgood φιναλε, μιας και ο Mike δεν απαρνειται το παθος του, αλλα ακολουθει τη φωνη της καρδιας του παραμενοντας ενας συνειδητοποιημενος αλκοολικος του τζογου. Αιρετικο; Σιγουρα ναι. Αν μαλιστα σε αυτο το στοιχειο προστεθει και το υπερλαμπρο καστ (με τους John Turturro, John Malkovich, Martin Landau και –το πρωην Bond Girl- Famke Janssen να συμπληρωνουν το… φλος ρουαγιαλ), τοτε εχουμε ως σουμα μια ταινια που παρακολουθειται ευχαριστα μεν, ξεχνιεται γρηγορα δε.

-2½ ΓΑΜΟΙ:

1) Οταν το cast περιλαμβανει τον Edward Norton, η ταινια αν μη τι αλλω ειναι … must. Εχει και ασο στο μανικι…

2) Κανεις δεν ξεκολλαει απο τον τζογο. Και ευτυχως ο Dahl το εχει συνειδητοποιησει.


+½) Αφου περναει ο βουτυρανθρωπος Matt Damon ως χαρτοπαικτης, γιατι να μην τα καταφερετε κι εσεις; Λουτρακι, ερχομαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :