Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Good Will Hunting


Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 126’
Χρονολογία:  1997





  • Συντελεστές:


Director: Gus Van Sant
Writers: Matt Damon, Ben Affleck
Stars: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck

  • Πλοκή:


Ο Will Hunting είναι ένας νέος, που όπως οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Μοιάζει αλλόκοτος, απροσάρμοστος και ανίκανος να συνδεθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες της μικρής κοινωνίας στην οποία ανήκει. Μπορεί να είναι ξεχωριστός και το ταλέντο που έχει να την καθιστά μοναδικό και άξιο όμως, ο ίδιος προτιμάει να αναλώνεται σε μια άλλη ζωή, ελεύθερη και με νομοταξικά προβλήματα καθώς, του είναια δύνατον να θέσει τον εαυτό του σε καλούπια.

  • Κριτικές:

Ενα παραμυθι με μεγαλη καρδια…

-ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ: Πριν τον αρπαξουν απο το χερι οι Matt Damon και Ben Affleck ανοιγοντας του τις πορτες του mainstream, ο Gus Van Sant ηταν ενας εκ των αρχιερεων του ανεξαρτητου Αμερικανικου σινεμα (Το Δικο μου Αϊνταχο, Drugstore Cowboy). Δεν ειναι ωστοσο δυσκολο να διακρινει κανεις τους λογους συμμετοχης του σκηνοθετη στη μεταφορα του σεναριου των δυο πρωτοεμφανιζομενων ηθοποιων στη μεγαλη οθονη. Ο ηρωας της ταινιας (Will Hunting – Matt Damon) ειναι ενας απροσαρμοστος κοινωνικα νεος, προικισμενος με ξεχωριστη ευφυΐα που του επιτρεπει να λυνει με ευκολια τα πιο συνθετα μαθηματικα προβληματα. Δουλευει ως καθαριστης στο ΜΙΤ, προτιμα να σκοτωνει το χρονο με τη παρεα του πινοντας μπιρες και εχει προβληματα με το νομο. Η αντιδραστικη φυση του χαρακτηρα ειναι απο μονη της ικανη να δελεασει καθε ανεξαρτητο κινηματογραφιστη. Κατανεμοντας το ακατεργαστο παθος των πρωταγωνιστων του, αναδεικνυει το ταλεντο τους σκηνοθετωντας με απλοτητα και διαυγεια μια ταινια που εχει μεγαλη καρδια και δεν ντρεπεται να το δειξει.

-ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ…: Το σταυροδρομι μπροστα στο οποιο στεκεται ο Will Hunting καλουμενος να παρει τη μεγαλυτερη αποφαση της ζωης του, κρυβει στις ακρες του δυο δελεαστικους κοσμους. Απο τη μια εκτεινεται η λεωφορος της καταξιωσης, του πλουτου, του αμερικανικου ονειρου, που του προσφερει ενας καθηγητης μαθηματικων (ο σουηδος Stellan Skarsgard, πρωταγωνιστης του Breaking the Waves - Δαμαζοντας τα κυματα). Απο την αλλη, το δυσδιαβατο μονοπατι της ζωης, που προσπαθει να του διδαξει ενας ιδιορρυθμος ψυχοθεραπευτης (Robin Williams). Η τελικη επιλογη ειναι εμφανης οσο ξεδιπλωνεται το νημα της ιστοριας, που πλησιαζοντας προς την ακρη της γινεται ολοενα και πιο προβλεψιμη. Παρ’ ολ’ αυτα, η διαδρομη ειναι αυτη που αξιζει, σε μια ταινια που ακροβατει εξυπνα αναμεσα στο μελοδραμα, την κωμωδια, το ψυχογραφημα. Και το κυριοτερο, διαθετει ολα τα απαραιτητα συστατικα για να την αγαπησεις.

-ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ: Sean Maguire (Robin Williams): «Θα σε δω τη Δευτερα. Θα μιλησουμε για τον Φροιντ και θα σου μαθω γιατι επαιρνε τοση κοκαΐνη με αποτελεσμα να σκοτωσει ενα μικρο αλογο.»



1) Damon και Affleck πιανουν την ευκαιρια απο τα μαλλια, κερδιζοντας Οσκαρ σεναριου. Ο Will Hunting απορριπτει το αμερικανικο ονειρο και διαλεγει την ελευθερια, τον ερωτα. Ζωη σαν παραμυθι τοσο μεσα οσο και πισω απο την οθονη.


2) Ο Robin Williams σε μερικες απο τις πιο αξιομνημονευτες και… φονικες ατακες της καριερας του. Ο,τι χειροτερο για ψυχολογος. Τρελα εις τον κυβο…

+½) Αγαπηθηκε οπου και αν πρoβληθηκε. Εγω, τι αλλο να προσθεσω…


1) Choose life… Ετσι δεν ελεγε και το Trainspotting; Χμμμμ, κακη φαση.


Λαθος επιλογη… Οι σημερινες πιτσιρικες ριχνονται με τον παρα κυριε Damon. Δεν το μαθατε αυτο στις δραματικες σχολες; Ζηστε και λιγο…

Δεν υπάρχουν σχόλια :