Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Gone Baby Gone


Μεταφρασμένος τίτλος: Χωρίς Ίχνη

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου
Διάρκεια: 114’
Χρονολογία: 2007






  • Συντελεστές:


Director: Ben Affleck
Writers: Ben Affleck (screenplay), Aaron Stockard (screenplay) | 1 more credit »
Stars: Morgan Freeman, Ed Harris, Casey Affleck |


  • Πλοκή:


Σε μια φτωχογειτονιά της Βοστόνης, το Ντόρτσεστερ, ένα τετράχρονο κοριτσάκι, η Αμάντα ΜακΚρέντι, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κι ενώ οι προσπάθειες της αστυνομίας δεν δείχνουν να οδηγούν πουθενά, οι απελπισμένοι θείοι του μικρού κοριτσιού απευθύνονται στους ιδιωτικούς ντετέκτιβ Πάτρικ Κένζι και Άντζι Τζενάρο για να αναλάβουν την υπόθεση. Ο Πάτρικ και η Άντζι γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και την αλήθεια σχετικά με την Έλεν, τη ναρκομανή μητέρα της Αμάντα. Ερευνώντας την υπόθεση, μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στα σκοτεινά σοκάκια του Ντόρτσεστερ, ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, πρώην κρατούμενους και εκμεταλλευτές παιδιών, χωρίς παρόλα αυτά να βρίσκουν κανένα σημάδι της Αμάντα. Καθώς η ιστορία συναντά το φως της δημοσιότητας, ο Πάτρικ και η Άντζι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον αστυνομικό Ρέμι Μπρέσαντ και τον αρχηγό της αστυνομίας Τζακ Ντόιλ, κι ενώ όλα δείχνουν ότι η τραγική αυτή υπόθεση δεν οδηγεί πουθενά, μια απρόσμενη εξέλιξη αποκαλύπτει τη θλιβερή αλήθεια για την τύχη της Αμάντα.

  • Κριτικές:


Τα πράγματα είναι λίγο πολύ απλά για ταινίες που βασίζονται σε μυθιστόρημα του Dennis Lehane: απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τους συντελεστές της ταινίας για να μην προκύψει καλό αποτέλεσμα. Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει το μαγικό άγγιγμα και την ικανότητα να δίνει βάθος ακόμα και στις πιο κοινές ιστορίες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου το θέμα έχει να κάνει με την απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού και την προσπάθεια εύρεσής του. Όπως και στο αριστουργηματικό Σκοτεινό Ποτάμι η αναζήτηση για την αλήθεια θα φέρει στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα και θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό...

Μεγάλο ερωτηματικό πριν τη προβολή της ταινίας αποτελούσε η ικανότητα του Affleck σε ρόλο σκηνοθέτη. Ο διαβόητος, για τις μέτριες ερμηνευτικές του επιδόσεις και την σταθερή παρουσία του στα αμερικάνικα σκανδαλοθηρικά περιοδικά, ηθοποιός πήρε την πρωτοβουλία να περάσει πίσω από την κάμερα και με όχημα το ερμηνευτικό ταλέντο του αδερφού του Casey Affleck να μας πείσει πως αξίζει να παραμείνει σε αυτήν την βιομηχανία. Και τα καταφέρνει. Η σκηνοθεσία του δανείζεται κάτι από την λιτότητα του Eastwood αλλά ταυτόχρονα μας παρουσιάζει και 2-3 σκηνές που αποδεικνύουν σκηνοθετική ευφυΐα (τρανό παράδειγμα η γεμάτη ένταση σκηνή στο σπίτι του παιδεραστή). Ο Casey Affleck, φρέσκος από τον ερμηνευτικό του θρίαμβο στο The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, έχει αυτό που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στο ρόλο του μπερδεμένου ντεντέκτιβ Πατρικ. Σίγουρα είναι ένας ηθοποιός που έχει να δώσει πολλά. Οι Ed Harris και Morgan Freeman είναι ηθοποιοί εξαιρετικής ποιότητας που δεν λαθεύουν ποτέ όταν έχουν στα χέρια τους ένα καλό σενάριο. Το βλέμμα του Freeman στην τελευταία για εκείνον σκηνή στην ταινία τα λέει όλα. Μου έκανε αίσθηση η υποψηφιότητα που δόθηκε στην Amy Ryan η οποία υποδύεται το ρόλο της ανεύθυνης μητέρας του χαμένου κοριτσιού. Ομολογώ πως δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ερμηνεία της χωρίς να εννοώ πως δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ρόλου.

Δυστυχώς το μελανό σημείο στο ερμηνευτικό κομμάτι της ταινίας είναι η Michelle Monaghan. Υποδυόμενη την κοπέλα του Πάτρικ, η Monaghan δείχνει εντελώς εκτός κλίματος ταινίας αδυνατώντας να δώσει βάθος στο χαρακτήρα της. Έχοντας παρακολουθήσει την συγκεκριμένη ηθοποιό άλλες δυο φορές απορώ για την σκοπιμότητα της παρουσίας της σε αυτήν την βιομηχανία. Από δραματουργικής άποψης, ο πυρήνας της ταινίας επικεντρώνεται στο δίλημμα το οποίο καλείται να απαντήσει ο ήρωας προς το τέλος της ταινίας. Σε αυτό το σημείο ο θεατής θα διχαστεί, θα αναρωτηθεί, θα βρεθεί στη θέση του ήρωα. Η επιλογή του Lehane σε πρώτο επίπεδο και η μεταφορά της σε εικόνα από τον Ben Affleck προσωπικά με άφησαν 100% ικανοποιημένο. Άλλωστε αυτές είναι και οι μεγάλες στιγμές στη ζωή. Εκείνες στις οποίες όλα όσα πιστεύουμε τίθενται υπο αμφισβήτηση και το βάρος μιας επιλογής μας στιγματίζει για πάντα. Κάπου εκεί μια φωνή ψιθυρίζει στο αυτί μας..."Το να κάνεις το σωστό δεν εξαρτάται από τις συνθήκες.....".


Δείτε το...

Δεν υπάρχουν σχόλια :