Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Amores Perros


Μεταφρασμένος  Τίτλος:  Χαμένες Αγάπες

Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Σπονδυλωτή
Διάρκεια: 154’
Χρονολογία: 2000





  • Συντελεστές:


Director: Alejandro G. Iñárritu (as Alejandro González Iñárritu)
Writer: Guillermo Arriaga (as Guillermo Arriaga Jordán)
Stars: Emilio Echevarría, Gael García Bernal, Goya Toledo

  • Πλοκή:


Ο Octavio είναι ένας άνεργος έφηβος ο οποίος επιδίδεται σε κυνομαχίες προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να το σκάσει με την γυναίκα του αδελφού του (Susana). Ο σκύλος του Cofi, ένα Rottweiler, τον φέρνει πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου του. Σε μια καταδίωξη με αυτοκίνητα. O Octavio συγκρούεται με το αυτοκίνητο της Valeria. Η Valeria μοντέλο και ερωμένη ενός εκδότη χάνει το πόδι της σΑαυτό το δυστύχημα. Μάρτυρας του δυστυχήματος είναι ένας ηλικιωμένος άστεγος, πληρωμένος δολοφόνος με σκοτεινό παρελθόν.

  • Κριτικές:


1. Ο A. Inarritu, ο σκηνοθέτης απο την πόλη του Μεξικό, είναι ο δημιουργός και της φετινής πολύ καλής ταινίας 21 grams. Το Amores Perros είναι μια εξίσου εκπληκτική ταινία (και για κάποιους πολύ καλύτερη απο την φετινή επιτυχία). Η ταινία ανάμεσα στις συμμετοχές και την αποδοχή της σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου τιμήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών με τα βραβεία Critics week grand prize και το Young Critics Award.

Ο σκηνοθέτης διαπλέκει τρεις ιστορίες που έχουν ως σημείο σύνδεσης τους ένα δυστύχημα .

Ο Octavio είναι ένας άνεργος έφηβος ο οποίος επιδίδεται σε κυνομαχίες προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να το σκάσει με την γυναίκα του αδελφού του (Susana). Ο σκύλος του Cofi, ένα Rottweiler, τον φέρνει πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου του. Σε μια καταδίωξη με αυτοκίνητα. O Octavio συγκρούεται με το αυτοκίνητο της Valeria. Η Valeria μοντέλο και ερωμένη ενός εκδότη χάνει το πόδι της σ’αυτό το δυστύχημα. Μάρτυρας του δυστυχήματος είναι ένας ηλικιωμένος άστεγος, πληρωμένος δολοφόνος με σκοτεινό παρελθόν.

Οh Yeah: Αναμφίβολα προκαλεί ενδιαφέρον η σύλληψη του σεναρίου που βασίζεται στην συνάντηση διαμετρικά αντίθετων ανθρώπων εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος. Η ντοκιμαντερίστικη διάθεση του Inarritu και τα βιντεοκλιπίστικα γρήγορα πλάνα αποτλεούν πρόκληση για την αμφιβληστροειδή του υποψιασμένου θεατή. Η μουσική είναι σαφέστατα αντάξια του επιπέδου της ταινίας.

Oh No: Ο συσχετισμός της ταινίας με τις δυο πρώτες ταινίες του Tarantino ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιους απο εσάς. Παράλληλα μπορεί και να ενοχλήσει η απροκάλυπτη προβολή του κοινωνικού και οικονομικού χάσματος των ανθρώπων του Μεξικό. Η εμμονή του σκηνοθέτη για την μη αναστρεψιμότητα της μοίρας μπορεί και να κουράσει.

Η ατάκα: «Το make God laugh , tell him your plans» σχόλιο της Susana προς τον Octavio. Τώρα κατανοείται γιατί το σχετικά αισιόδοξο τέλος κάνει τον θεατή να αναστενάξει με ανακούφιση.

2. Susana: Εσύ και τα σχέδια σου. Ξέρεις τι μου έλεγε συχνά η γιαγιά μου; Αν θες να κανείς τον Θεό να γελάσει... πες Του τα σχέδια σου.Η αγάπη είναι προδοσία, οδύνη, αμαρτία, εγωισμός, ελπίδα, πόνος, θάνατος. Τι είναι η αγάπη; Η αγάπη είναι μια σκύλα.

Τα τελευταία χρόνια, ο υποτιμημένος κινηματογράφος του Μεξικού έχει παράγει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες. Μια από αυτές είναι οι Χαμένες Αγάπες, δημιούργημα του σεναριογράφου Guillermo Arriaga. Το φιλμ αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ιστορίες, οι οποίες αναδύονται από ένα μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Μέσα από αυτές παίρνουμε μια ιδέα από τη ζωή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στην Πόλη του Μεξικού, στο τέλος του 20ού αιώνα. Η πρώτη ιστορία μας εισάγει στον κόσμο των κυνομαχιών, καθώς αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Octavio ( Gael Garcia Bernal) προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για να κλεφτεί με την κουνιάδα του Suzanna. Μαζί με τον Cofi, τον σκύλο του, καταφέρνουν να μαζέψουν αρκετά λεφτά. Το γεγονός αυτό, όμως, εξαγριώνει αρκετά άτομα και ύστερα από έναν αποτυχημένο αγώνα αρχίζουν μανιωδώς να τον κυνηγούν. Ο Octavio προσπαθώντας να ξεφύγει με το αμάξι του περνά ένα φανάρι με κόκκινο και προκαλεί ένα ατύχημα. Το άλλο θύμα του τρακαρίσματος και πρωταγωνίστρια της δεύτερης ιστορίας είναι η Valeria (Goya Toledo), η οποία τραυματίζεται σοβαρά και αναγκάζεται να σταματήσει την καριέρα της ως μοντέλο. Έχει έναν νέο αγαπητικό να την προσέχει, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ένας αυτόπτης μάρτυς του δυστυχήματος είναι ο κεντρικός ήρωας της τρίτης ιστορίας. Ο El Chiro ( Emilio Echevarria) είναι ένας άστεγος ζωόφιλος, ο οποίος έχει σαν “χόμπι” τη δολοφονία επί πληρωμή, ένα σκοτεινό παρελθόν και μια ξεχασμένη κόρη που θα προσπαθήσει να βρει.

Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι Love`s a Bitch, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει Η Αγάπη Είναι Μια Σκύλα και δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα του φιλμ. Μέσα από τις τρεις ιστορίες, βλέπουμε απλούς καθημερινούς ανθρώπους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια, τη θλίψη και την σκληρή πραγματικότητα της ζωής, όλα στο όνομα της αγάπης. Το δεύτερο κινηματογραφικό πόνημα του Alejandro Gonzalez Inarritu αποδεικνύει ότι η καθημερινότητα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από οποιαδήποτε χολιγουντιανή κοσμογονική καταστροφή. Έτσι με ελάχιστο προϋπολογισμό, άγνωστους, ως τότε, ηθοποιούς πέρα από τα σύνορα του Μεξικού και ένα εξαιρετικό σενάριο καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή ως το τέλος. Ο σκηνοθέτης έχει μικρή εμπειρία στο κινηματογράφο, μόλις τέσσερις ταινίες, (ανάμεσα τους και το εκπληκτικό 21 Grams), αλλά έχει σκηνοθετήσει αμέτρητες διαφημίσεις για την μεξικάνικη τηλεόραση, ενώ το 2006 θα κυκλοφορήσει το πέμπτο του φιλμ. Εντύπωση κάνει η συχνή χρήση ευρυγώνιων φακών, ενώ η συνεχής κίνηση της κάμερας φτιαχνει ένα πρωτότυπο και αξιοπρόσεχτο οπτικό αποτέλεσμα. Δεν χρησιμοποιούνται πολλά μουσικά κομμάτια, στη πρώτη ώρα μόλις ένα, αλλά η ηχητική μπάντα είναι ιδιαίτερα επιμελημένη. Το σενάριο του πολυβραβευμένου Guillermo Arriaga, υπεύθυνου για τα πετυχημένα 21 Grams και The three Burials of Melquiades Estrada, επιμένει στις εμμονές του, την αγάπη και το θάνατο.


Η πρώτη συνεργασία των Inarritu- Arriaga, εκτός από υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, κέρδισε και την προσοχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινωνίας και άφησε υποσχέσεις για ακόμα καλύτερες δουλειές στο μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια :