Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

A Beautiful Mind


Μεταφρασμένος Τίτλος: Ένας υπέροχος άνθρωπος

Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Διάρκεια: 135’
Χρονολογία: 2001







  • Συντελεστές:


Director: Ron Howard
Writers: Akiva Goldsman, Sylvia Nasar (book)
Stars: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

  • Πλοκή:


Μετά από μία λαμπρή μαθηματική ανακάλυψη, ο επιστήμονας John Nash αναλαμβάνει μια αποστολή αποκρυπτογράφησης για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών, που θα σύντομα θα αποδειχτεί εφιαλτική.

  • Κριτικές:


1. Μια ταινια εμπνευσμενη απο τον πασιγνωστο στο χωρο της παγκοσμιας επιστημονικης κοινοτητας του 20ου αιωνα και οψι μονο, John Nash, ο οποιος βραβευτηκε το 1994 με το βραβειο Nobel στον οικονομικο τομεα.

Η ταινια καταπιανεται με διαφορα σταδια της ζωης του τοποθετημενα με χρονολογικη σειρα κατα τα οποια αρχιζε να δειχνει σημαδια σχιζοφρενειας, ξεκινωντας απο τα χρονια της φοιτησης του στο Μαθηματικο Τμημα του Πανεπιστημιου Princeton, USA και που τελικα θεραπευτηκε επειτα χαρη στην προσωπικη του θεληση και την βοηθεια της γυναικας του, και καταληγοντας στην βραβευση του με το βραβειο Nobel.

O Russell Crowe (Insider, Gladiator) ξεδιπλωνει και αποδεικνυει αυτην την φορα το καλλιτεχνικο του ταλεντο ποθ αμφισβητηθηκε τοσο πολυ με την βραβευση του με Oscar το 2001 για τον ρολο οτυ στο Gladiator. (Εδω θα πρεπει να πουμε, οτι ενας βασικος για την περσινη αναδειξη του ως ο καλυτερος ηθοποιος ηταν μαλλον ως "αποζημιωση" για το Oscar που "εχασε" την προηγουμενη χρονια με το "Insider" συμφωνα τουλαχιστον με εγκυρες πηγες). Παρολα αυτα, εδω βλεπουμε εναν εξυπνο μα και αθυροστομο Nash, εναν "χαζο" Nash, εναν "τρελο" Nash , εναν γαλουχημενο μεσα απο τα προβληματα της ζωης ανθρωπο, εναν τραγικο Nash και πολλες ακομα πτυχες ενος πολυπλευρου χαρακτηρα. Σιγουρα δεν θα μπορουσαμε να σκεφτουμε αλλον ηθοποιο να υποκριθει με τετοια ευκολια εναν τοσο διαφορετικο χαρακτηρα.

H Jennifer Connely (γυναικα του John Nash), αν και δεν της δινεται η ευκαιρια να "μιλησει" πολυ κατα την διαρκεια της ταινιας, ειναι σοβαρη στο ρολο της και αποδιδει αυτο που χρειαζεται. Απο τους υπολοιπους ηθοποιους σιγουρα ξεχωριζει ο Ed Harris ο οποιος παιζει το ρολο ενος υψηλοβαθμου αξιωματουχου μυστικης αμερικανικης υπηρεσιας και που βρισκεται τελικα μοναχα στο παρανοϊκο μυαλο του σχιζοφρενη Nash, ειναι επισης πολυ καλος και δεν κουραζει τον θεατη.

Ομως, δεν θα μπορουσαν να λειψουν και μερικα αρνητικα στοιχεια. Καταρχην η σκηνοθεσια. Ο Ron Howard ειναι ενας διακεκριμενος σκηνοθετης και αρκετες ταινιες που εχει σκηνοθετησει εχουν κερδισει διαφορα βραβεια (Χρυσες Σφαιρες, Οσκαρ, Bafta κλπ). Παρολα αυτα η σκηνοθεσια του αν και αψογη στη συλληψη της και σε καποιες σκηνες παρουσιαζει με ωμοτητα και απλοτητα τον Nash που σε μαγευει, παρολα αυτα δεν παυει να βγαζει ματι οτι ειναι χολυγουντιανη και δημιουργηθηκε για Οσκαρ! Οι γωνιες ειναι κλισε, πολλα γκρο πλαν κλπ. Βεβαια, πολλους μπορει να μην τους επηρρεασει πολυ (δεν ειναι και κατι τοσο το τραγικο αλλωστε) αλλα δεν παυει πλεον στα τελευταια χρονια να θεωρειται μειονεκτημα αφου και τους ιδιους αμερικανους τους εχει κουρασει. (γι` αυτο και εχουν αρχισει να χρησιμοποιουν και ανεξαρτητους σκηνοθετες). Αλλο ενα κακο στοιχειο ειναι το γεγονος οτι παραλειπονται πολλα σημαντικα στοιχεια για μια ταινια που αυτοαποκαλειται βιογραφικη. Οπως για παραδειγμα, οι ερωτικες προτιμησεις του John Nash κατα τη διαρκεια της ζωης του (ομοφυλοφιλικες διαθεσεις) η το γεγονος οτι ειχε και παιδι με αλλη γυναικα κλπ.

Γενικοτερα, προκειται για μια εξαιρετικη ταινια και απευθυνεται σε ενηλικες κυριους και σε εκκολαπτομενες ιδιοφυιες και μη, οχι λογω σκηνων αλλα λογω του θεματος του.


2. Αναμφισβητητα μια απο τις καλυτερες ταινιες της φετινης περιοδου! Ενας μοναδικος Russell Crowe, ξεδιπλωνει ολο του το ταλεντο (που σιγουρα διαθετει αρκετο!), στην καλυτερη ερμηνεια του (καλυτερη και απο του The Insider)!! Μοναδικη η αποδοση του, σε ολη τη διαρκεια της ταινιας!! Η Ακαδημια σιγουρα θα πρεπει να του δωσει το Oscar, καθως παιζει χωρις αντιπαλο στην κατηγορια του Α` Ανδρικου Ρολου! Η υποκριτικη του δεινοτητα σηκωνει ολο το βαρος της ταινιας! Ενας ηθοποιος - μια ταινια! Παραγκωνιζει τους εξισου καλους συμπρωταγωνιστες του (οπως παντα καλος ο Ed Harris, πολυ καλη η παρουσια της Jennifer Connelly "δενει" με τον συμπρωταγωνιστη της) και καθηλωνει τον θεατη! Εκρηκτικο σεναριο, πολυ προσεγμενη σκηνοθεσια του Ron Howard (remember Apollo 13 - Απολλων 13?) που αποφευγει τα συνηθισμενα και αφιερωνεται στην σκιαγραφηση του χαρακτηρα του νομπελιστα John Nash! Αν η ερμηνεια του Dustin Hoffman, στον ρολο του αυτιστικου Raumond Babbitt, στο Rain Man - Ο Ανθρωπος της Βροχης (του χαρισε το Oscar Α` Ανδρικου το 1988) θεωρειται μια απο τις καλυτερες των 80`s, τοτε σιγουρα η ερμηνεια του Russell Crowe, στο A Beautiful Mind - Ενας Υπεροχος Ανθρωπος, συγκαταλεγεται σιγουρα στις καλυτερες των 00`s! Δειτε το μονο και μονο για το cast της ταινιας! Τα υπολοιπα ειναι περιττα! Αξιζει και με το παραπανω!

Δεν υπάρχουν σχόλια :