Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

The Usual Suspects


Είδος: Αστυνομική
Διάρκεια: 106’
Χρονολογία: 1995






  • Συντελεστές:

Director: Bryan Singer
Writer: Christopher McQuarrie
Stars: Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri

  • Πλοκή:


Μετα απο μια εκρηξη πανω σε ενα πλοιο στο λιμανι του San Pedro η αστυνομια ανακαλυπτει 27 πτωματα και ναρκωτικα αξιας 91 εκατομμυριων δολαριων. Μοναδικοι επιζησαντες της εκρηξης ειναι ενας Ουγγρος τρομοκρατης, μελος του πληρωματος του πλοιου και ο Roger "Verbal" Kint, ενας μικροαπατεωνας με μερικη αναπηρια, ο οποιος συλλαμβανεται και ανακρινεται.

Κατα τη διαρκεια της καταθεσης του θα ομολογησει πως ακριβως μπλεχτηκε στη συγκεκριμενη υποθεση, μαζι με 4 αλλους σεσημασμενους κακοποιους.

Η ιστορια ξεκινησε εξι εβδομαδες πριν, οταν η αστυνομια, μετα απο την κλοπη ενος φορτηγου, συγκεντρωσε 5 συνηθεις υποπτους, προσπαθωντας να αποκαλυψει το δραστη. Κατα τη διαρκεια της κρατησης τους αυτοι αποφασισαν να κανουν μια "δουλεια" ολοι μαζι. Η "δουλεια" θα γινει, αλλα θα τους φερει πολυ κοντα στον αινιγματικο, τρομακτικο και μυστηριωδη εγκληματια, Keyzer Soeze. Το μεγεθος της καταστροφης στο λιμανι και ο αριθμος των θυματων δειχνουν πραγματικα να ταιριαζουν με τον Keyzer Soeze, το προβλημα ειναι πως κανεις δεν τον εχει δει ποτε, κανεις δεν μπορει να τον αναγνωρισει, αλλα ουτε καν να επιβεβαιωσει το αν υπαρχει στην πραγματικοτητα η αν προκειται απλα για ενα θρυλο.

  • Παραλειπόμενα:


- Η σειρα με την οποια οι πρωταγωνιστες παραλαμβανουν τα προσωπικα δεματα, ειναι η σειρα με την οποια πεθαινουν.
- Πεντε ατομα συνολικα χρησιμοποιηθηκαν για να γυριστουν οι σκηνες του Keyser Soze, ενω, οταν ο ηθοποιος Gabriel Byrne ρωτηθηκε ποιος ειναι ο Keyser Soze, απαντησε πως μεχρι το τελος των γυρισματων και μεχρι που ειδε την ταινια, πιστευε πως ηταν ο ιδιος!

  • Κριτικές:


Μετά από μια έκρηξη πάνω σε ένα πλοίο, η αστυνομία ανακαλύπτει 27 πτώματα και ναρκωτικά αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Μοναδικοί επιζώντες της έκρηξης είναι ένας τρομοκράτης κι ο Βέρμπαλ, ένας μικροαπατεώνας με μερική αναπηρία, ο οποίος συλλαμβάνεται κι ανακρίνεται. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, θα ομολογήσει πώς ακριβώς μπλέχτηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ που άφησε εποχή, έχει να κάνει με την μπλόφα και την υποκειμενική άποψη των πραγμάτων, από τη σκοπιά αυτού που αφηγείται, που σε παρασύρει ως τάχα αντικειμενική, ενώ το τέλος επιφυλάσσει αποκαλύψεις -υπάρχει μια αντιπαράθεση με εναλλαγές ψυχολογικού κλίματος μεταξύ του αστυνομικού και ενός κακοποιού σε μια ανάκριση. Προπάντων, απολαμβάνεις διαλόγους και χαρακτήρες (πρόθεση του σκηνοθέτη ενός «X-Men» και του «Superman Returns»,Μπράιαν Σίνγκερ) που τους αποδίδουν έξοχα οι Τσαζ Παλμιντιέρι, Κέβιν Σπέισι, και σε δεύτερους ρόλους οι Γκάμπριελ Μπερν, Μπενίτσιο ντελ Τόρο κ.α. Μένεις στο ψυχολογικό κλίμα. Αν προσπαθήσεις να κατανοήσεις τις ίντριγκες στις λεπτομέρειες τους, θα μπερδευτείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :