Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Nueve Reinas


Μεταφρασμένος Τίτλος: Εννέα Βασίλισσες
Είδος: Αστυνομική
Διάρκεια: 114’
Χρονολογία: 2000





  • Συντελεστές:

Director: Fabián Bielinsky (as Fabian Bielinsky)
Writer: Fabián Bielinsky (as Fabian Bielinsky)
Stars: Ricardo Darín, Gastón Pauls, Leticia Brédice


  • Πλοκή:


Ο Juan (Gaston Pauls) ειναι ενας μικροαπατεωνας με ευαισθησιες και ηθικους περιορισμους, που μια μερα θα ξεγελασει μια υπαλληλο ενος βενζιναδικου στο κεντρο του Buenos Aires. Οταν ο Juan προσπαθησει να εφαρμοσει το ιδιο κολπο για δευτερη φορα στο ιδιο βενζιναδικο, μετα την αλλαγη βαρδιας της υπαλληλου, ο ιδιοκτητης θα τον πιασει και ο Marcos (Ricardo Darin), ενας πιο εμπειρος ‘συναδελφος’ του, αναλαμβανει δραση για να τον ξελασπωσει, υποδυομενος τον αστυνομικο. Αυτη τους η συναντηση οδηγει τους δυο απατεωνες στο να ενωσουν τις δυναμεις τους και να ξεγελασουν μεγαλο αριθμων ανυποψιαστων θυματων

  • Παραλειπόμενα:


Ειναι μια απο τις ταινιες που αποτελουν το νεο ξεκινημα του αργεντινου κινηματογραφου.

  • Κριτικές:


Μια ταινια που θα μπορουσε να ειναι η καλυτερη δουλεια του David Mamet μετα το House of Games, ερχεται απο την Αργεντινη, απο τα χερια του πρωταρη Fabian Bielinsky και με τον τιτλο «Εννια Βασιλισσες».

Για την ακριβεια, ο Fabian Bielinsky μετραει ηδη πανω απο 20 χρονια πισω απο τις καμερες, εχοντας πισω του μακρια καριερα στην τηλεοραση και στη διαφημιση. Εμπειρια που φαινεται στους γρηγορους ρυθμους που ακολουθει η ταινια του και στα δυναμικα του πλανα, αλλα που δεν δικαιολογει την εξαιρετικη ικανοτητα του στην αναπτυξη των χαρακτηρων του, ουτε το πολυ καλο σεναριο. Αναμφιβολα, προκειται για εναν ταλαντουχο σκηνοθετη-δημιουργο, που ελπιζουμε οτι δεν θα παροπλιστει απο την προσφατη οικονομικη κριση στη χωρα, αλλα θα μπορεσει να βρει διεξοδο σε πιο προσφορα εδαφη εκφρασης.

Οι 9 Βασιλισσες αρχιζουν με τον Juan (Gaston Pauls), εναν μικροαπατεωνα με ευαισθησιες και ηθικους περιορισμους, να κανει το πρωτο ‘κολπο’ της ταινιας, ξεγελωντας μια υπαλληλο ενος βενζιναδικου στο κεντρο του Buenos Aires. Οταν ο Juan προσπαθει να εφαρμοσει το ιδιο κολπο για δευτερη φορα στο ιδιο βενζιναδικο, μετα την αλλαγη βαρδιας της υπαλληλου, ο ιδιοκτητης τον πιανει και ο Marcos (Ricardo Darin), ενας πιο εμπειρος ‘συναδελφος’ του, αναλαμβανει δραση για να τον ξελασπωσει, υποδυομενος τον αστυνομικο.

Αυτη τους η συναντηση οδηγει τους δυο απατεωνες στο να ενωσουν τις δυναμεις τους και να ξεγελασουν μεγαλο αριθμων ανυποψιαστων θυματων, στις εναρκτηριες σεκανς της ταινιας που θυμιζουν πολυ τους «Κλεφτες» του Stephen Frears. Λιγο αργοτερα, οι δυο συνεργατες θα βρεθουν μπροστα σε μια ευκαιρια που θα τους προσφερει κερδη περαν της φαντασιας τους και θα ακολουθησει ενα ταξιδι στον κοσμο της απατης, μια δαιδαλωδης διαδρομη μεταξυ εξαπατησης και δυσπιστιας. Η ολη ταινια ειναι μια επισκεψη στον φιλμοκοσμο του Mamet, οπου κανεις δεν μπορει να εμπιστευτει κανεναν και ολοι οι χαρακτηρες ειναι εν δυναμει απατεωνες.

Στα 115 λεπτα της ξεδιπλωνεται πληθωρα ανατροπων, που αποτελουν κατα βασην τον κινητηριο μοχλο της ταινιας. Προσπαθωντας να μην αποκαλυψουμε τις λεπτομερειες που κερδιζουν και κρατουν το ενδιαφερον του θεατη, θα αναφερουμε μονο οτι ο σκηνοθετης κινειται μεταξυ Κεντριου και Συνηθων Υποπτων, με ενα εξυπνο σεναριο που τελικα αποδεικνυεται λιγο πιο εξυπνο απο τον δημιουργο του. Οι ερμηνειες των ηθοποιων ειναι υπεροχες σε ολους τους χαρακτηρες, που εχουν ακριβως τον αριθμο των σελιδων που χρειαζεται στο σεναριο. Απο τον αξιαγαπητο Juan και τον υποχθονιο Marcos, στον γοητευτικα γλοιωδη επιχειρηματια Vidal (Ignasi Abadal) και την τρομακτικη Celia Juarez ως κυρια Σαντλερ. Η αληθινη σταρ ομως ειναι η Leticia Bredice, που μετατρεπει το λομπι ενος ξενοδοχειου σε θηριωδη πασαρελα.


Τελικα, μηπως θυμαται κανεις εκεινο το τραγουρι της Ritta Pavone;

Δεν υπάρχουν σχόλια :