Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ne le Dis a Personne


Μεταφρασμένος Τίτλος: Μην το Πεις σε Κανένα
Γνωστό και ως: Tell No One

Είδος:  Αστυνομική
Διάρκεια: 131’
Χρονολογία:  2006







  • Συντελεστές:


Director: Guillaume Canet
Writers: Guillaume Canet, Harlan Coben (novel) |
Stars: François Cluzet, Marie-Josée Croze, André Dussollier |

  • Πλοκή:


Ο παιδίατρος Άλεξ Μπεκ, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την απροσδόκητη δολοφονία της αγαπημένης του συζύγου, Μαργκό, κατά την διάρκεια ενός ρομαντικού γουικέντ στην εξοχή, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της αστυνομίας, ως ο βασικότερος ύποπτος για τον φόνο. Αιτία αποτελεί η εύρεση δύο ακόμη πτωμάτων που εντοπίστηκαν δίπλα στην λίμνη που συνορεύει με την εξοχική του κατοικία, αλλά και κάποιων πειστηρίων που τον υποδεικνύουν ως τον δολοφόνο. Ο μυαλωμένος Άλεξ, δίχως να έχει ξεπεράσει ακόμη την απώλεια, θα βρεθεί προ εκπλήξεως, τόσο για την κατηγορία που θα δεχτεί, όσο και για ένα παράξενο e-mail που θα λάβει τον υπολογιστή του, που βαθιά μέσα του θα τον κάνει να πιστέψει, πως η σύζυγος του, είναι ακόμη ζωντανή και τον αναζητά.

  • Κριτικές:


Ο Guillaume Canet στη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του δείχνει ότι είναι καλύτερος πίσω από την κάμερα, παρά μπροστά της. Μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα καλό best-seller και κάνει καλή δουλειά. Ξεκινά αργά, χωρίς βιασύνη και μας δείχνει τις παλιές ευτυχισμένες στιγμές του γιατρού Beck και της συζύγου του, καθώς και του φιλικού και συγγενικού τους περιβάλλοντος σε μία προσπάθεια να μας δέσει με τους χαρακτήρες. Και εκεί που όλα μοιάζουν ειδυλλιακά για το ζευγάρι.. μία κραυγή..σκοτάδι…και μεταφερόμαστε στο σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μοιραία νύκτα όπου η σύζυγος του γιατρού Beck δολοφονήθηκε, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ο γιατρός ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το τραγικό περιστατικό, αλλά προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του. Όσπου όλα αλλάζουν ξαφνικά, όταν ανακαλύπτονται δύο πτώματα στο δάσος που δολοφονήθηκε η σύζυγος του και εκείνος λαμβάνει ένα e-mail με ένα βίντεο που δείχνει τη σύζυγο του ζωντανή. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα αξιόλογο θρίλερ με μπόλικο σασπένς που διατηρείται μέχρι το φινάλε και με καταδιώξεις που θυμίζουν κάτι από τον παλιό καλό γαλλικό κινηματογράφο. Ο τραγικός ήρωας- γιατρός βρίσκεται μπλεγμένος ξαφνικά σε ένα κυνηγητό, χωρίς να ξέρει το γιατί, αλλά αποφασίζει(χρησιμοποιώντας και γνωριμίες του από τον υπόκοσμο) να βρει το νήμα του μυστηρίου και να βρει τη σύζυγο του. Στο κατόπι του βρίσκεται η αστυνομία, που τον θεωρεί ύποπτο για δύο δολοφονίες και μία σπείρα επαγγελματιών δολοφόνων. Το σενάριο σε αυτό το σημείο ξεφεύγει κάπως από τον έλεγχο, καθώς μπερδεύονται όλο και περισσότερα άτομα στην υπόθεση, όμως στο τέλος όλα γίνονται ξεκάθαρα(αν και λίγο τραβηγμένα) με δύο απανωτά και έξυπνα twist.

Στο σύνολο του, ο Canet χειρίζεται έξυπνα ένα καλό σενάριο, αφήνοντας την υπόθεση να εξελιχτεί αργά, αφού πρώτα μας έχει εισάγει στο κλίμα της. Ίσως όμως το παράκανε με τα αρκετά flashbacks, τα οποία δίνουν στο φιλμ, περισσότερο μελοδραματικό τόνο απ’ ότι θα χρειαζόταν. Ερμηνευτικά ο Francois Cluzet στέκεται καλά ως γιατρός Beck, όμως καλύτερα στέκονται οι δεύτεροι ρόλοι και κυρίως η Kristin Scott Thomas και ο Andre Dussollier. Όσο για τον Jean Rochefort, ίσως θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο ο Canet.


Το “ Tell No One”, είναι ένα φιλμ που όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει από τα αντίστοιχα θρίλερ του Χόλιγουντ, αλλά θα μπορούσε να διδάξει κάτι στους “ειδικούς” της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :