Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

The Shawshank Redemption


 Μεταφρασμένος Τίτλος: Τελευταία Εξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ


Είδος: Δραματική , Περιπέτεια

Διάρκεια: 142'

Χρονολογία: 1994




Συντελεστές:

Director: Frank Darabont
Writers: Stephen King (short story "Rita Hayworth and Shawshank Redemption"), Frank Darabont (screenplay)
Stars: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

  • Πλοκή:


Ο Άντι Ντουφρένς είναι ένας νεαρός και πετυχημένος δικηγόρος. Ο φόνος της συζύγου του και του εραστή της θα τον οδηγήσει με ισόβια στα κάτεργα της φυλακής Σόουσανκ. Τα πάντα είναι δύσκολα στην νέα του κατοικία. Αυτό που θα του αλλάξει για πάντα την κάθειρξη είναι η φιλία που αναπτύσσει με τον έγχρωμο κρατούμενο `Ρεντ` Ρέντινγκ, ο οποίος ότι ζητήσεις θα στο φέρει. Και η απόδραση είναι συνέχεια ένα ολοζώντανο σχέδιο.


  • Παραλειπόμενα:



Η ταινία έχει ήδη μείνει κλασική από την τρομακτική ανταπόκριση του κοινού. Όχι τόσο στις αίθουσες όσο σε ψηφοφορίες κι αναζήτηση στο ίντερνετ. Ο παραγωγός Ted Turner έδωσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ αποκλειστικά στο δικό του δίκτυο το ΤΝΤ. Η ταινία παίζεται υπερβολικά συχνά από το κανάλι.


Ο Stephen King πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου του στον Frank Darabont για πολύ λίγα χρήματα. Ο λόγος ήταν ότι μοιράζονταν μια δυνατή φιλία εξ αποστάσεως από τότε που ο Darabont είχε διασκευάσει σε μικρού μήκους έργο μια μικρή ιστορία του King, το The Woman in the Room, κι αυτό για ελάχιστα χρήματα. Πρώτη φορά ειδωθήκαν στα γυρίσματα του Shawshank. Ο συγγραφέας δήλωσε πως ήταν μια πολύ ακριβής αποτύπωση του έργου του. Η φιλία τους παρέμεινε κι ο Darabont έκανε τρεις ακόμα ταινίες, οι δύο από έργα του Stephen King.


Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο σωφρονιστικό κέντρο Μάνφιλντ του Οχάιο. Η φυλακή ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση που το συνεργείο έκανε ταυτόχρονα κι επισκευές. Όμως, επειδή δεν γινόταν να επισκευαστεί πλήρως, θεωρήθηκε φθηνότερο να γίνουν τα περισσότερα γυρίσματα σε στούντιο.


Ο Darabont παρακολουθούσε κάθε Κυριακή τα γυρίσματα του φιλμ Τα Καλά Παιδιά του Martin Scorsese. Τον ενδιάφερε πολύ το πώς βάζει την αφήγηση και το πώς παρουσιάζει το πέρασμα του χρόνου.


Η Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση έμαθε για μια σκηνή όπου θεώρησε πως το κοράκι του Μπρουκς κακομεταχειρίζεται. Ο νόμος έλεγε από τότε πως όταν υπάρχει κάποιο ζώο στην ταινία, περνάει πρώτα το σενάριο από αυτή την οργάνωση. Για να γίνει η συγκεκριμένη σκηνή, οι παραγωγοί αναζήτησαν και βρήκαν ένα ψόφιο.


Σε κάποια ατάκα του Morgan Freeman αναφέρεται «Ίσως, επειδή είμαι Ιρλανδός». Φυσικά ένας έγχρωμος δεν θα μπορούσε να είναι Ιρλανδός, αλλά ο ήρωας στο βιβλίο του Stephen King ήταν. Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να το αφήσει σαν εσωτερικό αστείο.


Στο φινάλε η ταινία αφιερώνεται σε κάποιον Allen Greene. Αυτός ήταν ο μόνιμος ατζέντης και προσωπικός φίλος του σκηνοθέτη, ο οποίος πέθανε λίγο πριν το τέλος των γυρισμάτων από επιπλοκές του ιού Aids.


Ο ρόλος του Τόμι Γουίλιαμς προορίζονταν για τον Brad Pitt. Αυτός του Άντι Ντουφρένς για τον Kevin Costner. Ο Costner αρνήθηκε και αργότερα δήλωσε πως το μετάνιωσε οικτρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :